Ако човек често седи на компютър или постоянно прелиства

...
  Ако човек често седи на компютър или постоянно прелиства
Коментари Харесай

„Синдромът на компютърната шия“: Смартфонът и компютърът предизвикват болести и стареене на лицето

 

Ако човек постоянно седи на компютър или непрекъснато прелиства лентата в смарт телефона, то шийният отдел на гръбначния дирек се оказва подложен на огромно натоварване и поражда подобен синдром, като „ компютърната шия “.

Изглежда по този начин, като че ли човек се пробва да огледа по-отблизо към екрана и протяга шията си напред. Ако шията се намира непрекъснато в такова състояние, това може да предизвика развиването на съществени и необратими последствия за здравето.

Синдромът поражда при намаляване на шийните и гръбначните мускули, както и при пресилване на мускулите на раменете и гърдите. Страда и осанката – за сметка на устремеността на плещите и шията напред, гръбначният дирек се деформира и се появява прегърбване. Поради отслабва на мускулите, кожата на шията губи разтегливост и се появява втора брадичка.

Първите признаци на синдрома на компютърната шия

Възможно е да се поправя обстановката, в случай че се вземат ограничения в точния момент. Следните признаци демонстрират развиването на синдрома на компютърната шия:

непрекъсната болежка в региона на шията и горната част на гърба;
чести главоболия, изключително в региона на тила;
нарушения в зрението;
дискомфорт при изправяне на гърба;
често се следи нараснало кръвно налягане.

Експертите сигнализират – броят на хората с този синдром пораства всяка година. Само си представете на какво натоварване е подложен шията, когато накланяме главата си – в случай че тежестта на главата е към 5 кг, тогава когато е наклонена с 30 градуса, натоварването на гръбначния дирек се усилва до 18 кг, а в случай че наклоните главата на 60 градуса, тогава натоварването ще бъде към 27 кг (приблизително толкоз тежи осемгодишно дете).

Последиците от „ компютърната шия “

Повишеното натоварване на шийния отдел на гръбначния дирек може да докара до съществени здравословни проблеми:

образуването на херния сред гръбначните дискове;
свиване на кръвоносните съдове и нервните окончания и оттова – нараснало кръвно налягане
остра болежка във врата и главоболие:
изтръпване на крайниците;
ограничаване на подвижността на раменната става.

Как да устроим работното си място

За да не се сблъскате с тези съществени последствия, би трябвало вярно да обзаведете работното си място:

Компютърният екран би трябвало да бъде ситуиран на равнището на очите.
Когато гледате дребни изображения, ги увеличете, а не се приближавайте към монитора (ъгълът на наклона на шията би трябвало да бъде минимален).
Следете за позата на гърба си, той би трябвало да бъде ситуиран под ъгъл от 100 до 135 градуса по отношение на краката, това ще понижи натоварването на гръбначния дирек.
Раменете би трябвало да се държат изправени и да не се напрягат, за задачата би трябвало да инсталирате клавиатурата под комфортен ъгъл и на оптимална височина.
Височината на стола би трябвало да бъде такава, че бедрата и коленете да са на една права линия.
Краката би трябвало да бъдат сложени близо един до различен, не поставяйте единия крайник върху другия.

Профилактични ограничения

За да предотвратите появяването на синдрома на компютърната шия, би трябвало да вършиме постоянно извършения и да се стараете да не седите дълго време пред монитора или с телефона. Ако прекарвате по-голямата част от времето пред компютър, пробвайте се да ставате и да се раздвижвате по-често.

В случая изключително потребна може да бъде тази гимнастика:

Известната гимнастика за лекуване на хипертония от доктор Шишонин +видео

 

Хипертонията е едно от най-честите болести. Смята се, че един на всеки четирима възрастни страда  от високо кръвно налягане. Колкото и да е необичайно, единствено 35% от тях са наясно… Цялата публикация

Опитайте се да пазите очите си и от време на време ги откъсвайте от монитора, тъй като умората на очите постоянно ви кара да се навеждате по-близо до компютъра. Не забравяйте да следите стойката си, пробвайте се да държите гърба си прав. Изпълнявайки тези извършения, ще можете да избегнете неприятните последствия от седящата работа.

econet

* Статиите тук са предопределени единствено за просветителни и познавателни цели и не са сурогат на професионални медицински препоръки, диагноза или лекуване. Винаги се консултирайте с вашия доктор за всевъзможни въпроси, които могат да зародят във връзка с здравословното ви положение.

 

Вълшебната точка Юн-цюан – вашият бранител против старостта, умората и заболяванията!

 

Има една мъдра източна сентенция, която гласи: „ Направете 100 крачки след хранене – и ще живеете 100 години “. В античен Китай са правили прилика сред краката и корените на дърветата.…


Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР